Advent 10: Tu ce alegeri faci în viață?

La fiecare început de an îmi fac o listă cât mine de mari cu ceea ce îmi propun pentru acel an. Și tot ce scriu pe ea e bun. De nota 10. Acestea sunt alegeri generale. Sunt bune, că spre ele tindem. 

Dar mai sunt și alegerile mici. Alegeri pe care trebuie să le luăm fără să avem timp să le studiem și să facem o listă. Cum ar fi? 

Apoi, astăzi în trafic. Se trezește unul să depășească în coloană. Cel din față frânează, frânăm și noi, cei din spate. Cum să nu te enervezi? 

Păi, bine. Am avut de ales. 

Un alt exemplu. Am venit azi acasă un car de nervi. Nu aveam motiv întemeiat. Dar așa suntem noi uneori, suntem ca niște baloane fără să avem o explicație logică. Și în loc să merg să îmi îmbrățișez soțul pe care nu l-am văzut de dimineață, încet să mă iau de aia și de cealaltă. 

Aveam de alea? 

Da. 

Știu, am dat exemple negative. 

Dacă îmi permiteți încă unul, ar fi super. 

Se trezește într-o dimineață un preot și iese la plimbare. În drumul lui, vede un om cu o groază de răni care se luptă pentru viața lui. Ce face? Se face că nu îl vede și își vede de planurile lui. 

Trece un levit. Ți-ar veni să zici că ăsta se va opri să îl ajute. Măcar cu o sticlă cu apă. Nu. Trece și el pe alături. 

Și trece un samariteam. Un om care nu avea nici cea mai mică legătură cu acel om și se oprește. Nu numai că se oprește, dar îș duce și la un hotel și îi poartă de grijă. Și nu se oprește aici. Hai că ai zice că l-a ajutat din milă. Și că a acționat impulsiv, fără să gândească. Dimineața, a doua zi, când se trezește și pleacă la drum îi zice celui care deținea hotelul: ”Ai grijă de omul acesta. Asigură-te că se face bine și când mă întorc îți dau restul banilor.” 

Wow. 

Nu e incredibil? 

Putea să treacă pe lângă el? Putea să își vadă de drumul lui a doua zi fără să îi mai pese de acel necunoscut? 

Normal cu putea. 

Dar pilda aceasta se aplică numai faptelor bune, nu-i așa? 

Așa să fie? 

Viața și moartea nu stau oare în puterea limbii? 

Care dintre cei trei a demonstrat că este aproapele celui atacat de tâlhari?”37Învățătorul legii (mozaice) I-a răspuns: „Consider că cel căruia i-a fost milă de el.” Isus i-a zis: „Du-te și procedează și tu la fel!” Luca 10: 36-37

Oare cum putem fi mai aproape de cei de lângă noi? Cum putem să procedăm și noi la fel ca acel samariteam ? 

Pilda aceasta este urmată de povestea Mariei și a surioarei sale. Una se frământă așa de mult, când cealaltă stă liniștită la picioarele lui Isus. Concluzia? 

„Marta, Marta, observ că tu te îngrijorezi și te agiți pentru multe lucruri;42dar (în realitate) există un singur aspect care contează. Iar Maria a făcut alegerea bună; și astfel, ea și-a rezervat un drept care nu îi poate fi luat!” Luca 10 BVA

Ne zbatem să mulțumi pe toată lumea și se prea poate ca în alergarea noastră să nu vedem omul care e căzut între ”tâlhari.” Ne zbatem atât de mult că uităm să ne liniștim sufletul la picioarele lui Isus. 

Ca să ai ochi să vezi lumea prin ochii credinței trebuie să îți începi ziua la picioarele lui Isus. Faptele bune sunt acolo ca noi să umblăm în ele. Dar nu vom putea face asta, dacă alergăm după lucrurile greșite. 

Iar alegerile astea mici, astea zilnice, care vin din adâncul inimii noastre, astea, exact astea ne definesc. 

Dacă vrei să știi care este caracterul unui om, privește-i cu atenție alegerile mici din timpul zilei. 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s